До 24 лютого 2022 року Олександр Швед встиг закінчити магістратуру у Фінляндії, повернутись до України та започаткувати власну справу. Зараз же Олександр воює на Запорізькому напрямку у складі 141-ї окремої піхотної бригади – та навчається на програмі MBA від KSE Graduate Business School.

Олександр отримав стипендію завдяки ПУМБ – стратегічному партнеру і постійному благодійнику KSE Foundation. Завдяки інвестиціям банку в стипендійну програму, започатковану благодійним фондом Київської школи економіки, гранти на здобуття вищої освіти раніше також отримали більше 60 студентів KSE University.

Попри багатий життєвий досвід – два роки навчання на магістратурі у Лаппеєнрантському технологічному університеті (Фінляндія), два роки проживання в ОАЕ та рік – у Китаї, – Олександр Швед завжди планував жити і працювати в Україні. Він повернувся додому в 2018 році.

«У мене ніколи не було бажання залишитися за кордоном або кудись емігрувати. Мені завжди подобалася Україна. Я завжди вірив і продовжую вірити, що ми зможемо збудувати успішну, сильну країну, якою будемо пишатися», – розповідає він.

До великої війни Олександр займався консалтингом – допомагав підприємствам знаходити ефективні управлінські рішення. Саме тоді він переконався в необхідності здобути нові знання на програмі MBA – власники успішних компаній, з якими працював Олександр, ділилися своїм досвідом проходження цієї програми.

Проте плани Олександра змінилися з початком повномасштабної війни. Він відклав ідею навчання, адже захист країни від російської навали став для нього головним пріоритетом, і приєднався до лав Збройних Сил України.

«Після першого бойового виходу я відчув спокій, задоволення успішно виконаним завданням і втому. Загалом, на війні втома супроводжує тебе постійно: сьогодні мій день розпочався о 5-й ранку, після кількох годин сну. Але попри це важливо знаходити час на те, що дозволяє думати про майбутнє. Для мене цим стало навчання в KSE GBS», – ділиться Олександр.

Попри постійний дефіцит часу та насичений графік служби, йому вдається поєднувати навчання і службу у ЗСУ. Кожну вільну хвилину студент приділяє лекціям або домашнім завданням: «Навчання, коли навколо війна, – це ще й спосіб відволіктись від реальності, яка оточує. Чим менше вільного часу – тим менше фокусуєшся на чомусь негативному».

На програмі МВА від KSE Graduate Business School військовослужбовець навчається завдяки стипендії від ПУМБ. Олександр каже, що така підтримка бізнесу зараз особливо важлива: по-перше, дає розуміння, що воїнів чекають вдома і готові інвестувати у їхню реінтеграцію. По-друге – рівень соціальної відповідальності українського бізнесу є важливою частиною сильної України. 

«Навчання, як і служба в армії, – це ще один виклик для мене та спосіб розвитку. Ми не знаємо, скільки часу ще триватиме війна. Не хочу опинитися в ситуації, коли після закінчення війни буду непотрібним на ринку праці. Хочеться розвивати свої знання і вміння, щоб бути корисним і впроваджувати зміни після війни», – розповідає Олександр Швед.

KSE Foundation щодня працює для підтримки людей і розвитку інноваційної України через освіту завдяки благодійникам і партнерам.
Пожертвувати