Ветеран Ярослав Драчук присвятив військовій службі шість років свого життя. Піти в армію він вирішив після загибелі батька у зоні проведення АТО. Згодом, повернувшись до цивільного життя, разом із військовою спільнотою масштабував бізнес, який зараз допомагає українським захисникам.

З березня 2024 року Ярослав навчається на програмі MBA від KSE Graduate Business School – аби зробити свою справу більш ефективною і, відповідно, підтримувати армію ще більше.

Можливість розвиватись у сфері управління Ярослав отримав завдяки гранту від ПУМБ – команда банку системно підтримує стипендійну програму, започатковану KSE Foundation. Завдяки ПУМБ освіту здобувають як студенти бакалаврату та магістратури KSE University, так і ветерани – власники компаній і C-level управлінці у KSE GBS. Уже більше 60 профі отримали освіту завдяки нашому партнеру з 2018 року.

Коли батько вирушив на Донбас у 2014 році, Ярослав закінчував школу. Загибель батька підштовхнула його обрати військовий шлях – тож освіту хлопець вирішив здобувати у Національній академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького. Вслід за Ярославом, приєднатися до війська вирішила і його мати Олена, яка з початку АТО активно займалася волонтерством. Зараз вона боронить українське небо у складі Повітряних сил.

Після закінчення академії Ярослав служив у Могилів-Подільському, що поблизу молдовського кордону. Згодом виявив бажання продовжити службу в Маріуполі, де дослужився до звання старшого лейтенанта та отримав статус учасника бойових дій.

«Кажуть, що армія робить хлопців чоловіками. Це не зовсім правда. Армія лише розкриває та посилює твої риси. Якщо людина дисциплінована, вихована, схильна бути лідером – армія розвиває ці якості. Так само, як і посилює негативні риси, якщо вони були в людини. Ну і, звісно ж, армія вчить військовому мистецтву», – говорить він.

Повномасштабне російське вторгнення Ярослав зустрів у Маріуполі – на той момент він, вже будучи ветераном, залишив армію, але продовжував підтримувати побратимів. Порадившись у колі військової спільноти, вирішив, що буде займатися розбудовою тилової інфраструктури для підтримки Сил оборони України.

За короткий період Ярославу разом з іншими ветеранами і діючими військовослужбовцями вдалося запустити та розвинути успішні бізнес-проєкти. Разом вони складають мілітарне ком’юніті «Company Group Team» (CGT) – об’єднання підвищує престиж армії, лобіює інтереси українських військових і забезпечує підрозділи.

Ярослав працює над розвитком комерційних підприємств, дохід від діяльності яких направляють на потреби армії. Наразі головний профіль його діяльності – створення мерчу CGT.

Худі, футболки, патчі, термобілизна – компанія має декілька колекцій мерчу, який користується попитом по всій Україні. Дохід – конвертують у забезпечення військових.

«Ми шиємо футболки і худі, принтуємо їх і продаємо. У нас низка підприємств, виробництво диверсифіковане. Сума коштів, рівна собівартості виготовлення одягу, залишається у нас і спрямовується на виробництво нової продукції. Прибутки ми витрачаємо на придбання автомобілів, спорядження, військової амуніції, тепловізорів. Наша діяльність – це не про заробляння грошей. Ми об’єднані ідеєю підтримувати підрозділи, закриваючи їхні потреби», – розповідає Ярослав.

Під його керівництвом зараз працює близько 30 людей. Хлопець прагне розвивати працюючі та запускати нові бізнес-проєкти і ефективніше працювати з людьми – саме для цього він долучився до програми MBA.

Адже після перших успіхів у бізнесі Ярослав Драчук зрозумів, що йому не вистачає теоретичних знань, аби структурувати практичний досвід. Бажання отримати ґрунтовні знання у сфері управління і розвитку бізнесу привели його у KSE Graduate Business School.

«У мене є практичні навички, здобуті завдяки хаотичним діям під час війни. Інтуїція – це добре. Але на одній інтуїції далеко не заїдеш. Необхідно структурувати свої вміння. Для цього потрібні теоретичні знання. Вони допоможуть рухатися не хаотично, а за продуманим маршрутом. Якщо є практичний досвід, ти розумієш, як використати теоретичні знання», – говорить він.

Навчання на MBA розпочалося у березні. Освітній курс розрахований на 20 місяців. Ярослав задоволений навчальним процесом, хоча й визнає, що вчитися непросто.

«Якщо тобі легко, значить ти займаєшся чимось не тим. Неможливо прогресувати, лежачи на дивані. Лише переборюючи складнощі, вдається отримувати щось нове», – каже він.

Можливість навчатися Ярослав отримав завдяки ПУМБ. Підтримку освітнього процесу з боку бізнесу він порівнює з інвестиціями в ідеї, які народжуються, але не вмирають.

«Час проходить, гроші приходять і йдуть, люди вмирають, а ідеї залишаються. Важливо не просто підлаштовуватися під події, а навчитися змінювати їх. Інвестуючи в людей, в їхній розвиток, ми інвестуємо в можливість змінювати хід подій – інвестиція ПУМБ в стипендійну програму і в мій власний грант на навчання саме про це. Кожна людина має свою ціну, і мова зараз зовсім не про гроші. Важливо, щоб у нас був якісний людський капітал. Коли ми будемо достатньо зрілими і суб’єктними, то матимемо можливість самостійно змінювати хід подій так, як це потрібно українській нації», – підсумовує він.

KSE Foundation щодня працює для підтримки людей і розвитку інноваційної України через освіту завдяки благодійникам і партнерам.
Пожертвувати